Nieuws

Levende takkenril krijgt een snoeibeurt

De werkgroep Groen organiseert maandelijks een Groenwerkdag voor het onderhoud van de gemeenschappelijke buitenruimte. Dit keer was er een flinke snoeiklus aan onder andere de rij wilgen die de noordzijde van de Aardehuizen begrenzen.

20220108 Bart zaagt verderDat biedt een mooi voorbeeld van de Permacultuur principes die we bij de Aardehuizen op allerlei manieren in de praktijk brengen. Ruim drie jaar terug is langs de noordgrens van de parkeerplaats een takkenril aangelegd. Die maak je door palen of dikke takken rechtop in de grond te steken, waar je vervolgens grof snoeiafval zigzag tussen legt. Zo ontstaat een wal van ruw gevlochten takken, die op die plek langzaam mogen vergaan. Het is bovendien een natuurlijke afscheiding van ons terrein en egels zijn er dolblij mee als schuilplaats. Multifunctioneel en puur natuur dus!

De verticaal in de grond gestoken wilgentakken hebben indertijd wortel geschoten en zijn na drie jaar uitgegroeid tot flinke bomen. Omdat we direct achter de takkenril inmiddels onze carport hebben gebouwd met een mini-zonnecentrale als dak, is het nu de hoogste tijd dat die wilgen stevig teruggesnoeid worden. De zonnepanelen krijgen dan weer optimaal licht, en in de toekomst is onderhoud van knotwilgen hanteerbaarder dan dat van hoge bomen. Een inhaalslag dus die weliswaar flink wat zaag-, knip- en sjouwwerk betekende, maar meteen ook weer een heleboel nieuw snoeihout opleverde voor de takkenril.

20220108 WilgenkappersHester, een van de aanwezige groenklussers, ziet nóg een voordeel: “Zo’n klus als deze samen doen maakt dat de hoeveelheid werk te overzien is. En het is natuurlijk ook gezellig!” Vandaar dat de Groenwerkdagen nooit helpende handen tekort komen.

Contact

Veel vragen kunnen beantwoord worden bij de algemene rondleiding. Data hier te vinden

Voor algemene vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon voor media en onderzoek, film en fotografie projecten: Mirjam Burema: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over privé- of rondleidingen op maat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beheerder Middenhuis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij vragen of opmerkingen over de website: Karin de Gorter - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u niet alle email adressen tegelijk hetzelfde bericht sturen? Daardoor vertraagt de behandeling van uw bericht. Dank u wel!

Social

2022 © Aardehuis.nl | All rights reserved

Hosted by Combell