Organisatie van de zelfbouw
Eind 2011 zijn we gestart met de bouw van de tweedehands Romneyloods die we hebben overgenomen van de roeivereniging in Deventer. We stelden een bouwrooster op en dachten in 10 dagen de loods neer te kunnen zetten. Het werden 10 weken. We begonnen in de winter en we werkten met een verreiker die zijn beste tijd gehad had. Het bleek nog een hele klus om deze loods in de natte Olster klei neer te zetten, gezien de ligging langs de IJssel en de hoge grondwaterstanden! De Romneyloods kreeg een kantine, douche en toiletten alsmede een grote werkplaats.
Voorjaar 2012 zijn de heipalen van de eerste 16 woningen geslagen. Daarna hebben we zelf de fundering gelegd. We werkten zeven dagen in de week onder begeleiding van drie bouwcoördinatoren: Martin Blind, Johannes van Kuijvenhoven en Niels Kloppenburg. De afspraak was dat iedere toekomstige bewoner één dag in de week mee bouwde. Elke dag was er iemand van onze kerngroep dagcoördinator; die ontving de vrijwilligers en zorgde voor koffie en thee. En het stoken van de kachel in de kantine in de Romneyloods: de rocketstove. Een paar dagen in de week organiseerden we kinderopvang voor de kleintjes.
Michiel Slim van der Loeff hebben we ingeschakeld als onze bouwadviseur.
Versnelling bouw
In mei 2013 is het eerste huizenblok opgeleverd, een jaar later dan gepland. Dit blok hebben we helemaal samen gebouwd; zowel het casco als de afbouw binnen. Vanwege de afspraak met SallandWonen moesten de 3 huurwoningen in 2013 opgeleverd worden. We hebben de bouwvolgorde aangepast en zo is dit gelukt. In november 2013 konden de huurders hun woning betrekken! De eerste huurders hebben hun woningen mee ontworpen en er net zo hard aan meegebouwd.
Maar het ging niet snel genoeg! De planning was dat eind 2014 de 23 huizen en het middenhuis klaar zouden zijn. Daarom hebben we in dat jaar een reorganisatie doorgevoerd volgens de sociocratische kringmethode en bezuinigingen afgesproken.
Aannemingsbedrijf
In de eerste fase hadden onze bouwcoördinatoren een leidende rol. Zij waren de door ons ingehuurde deskundigen en wij de leken. In deze fase van de bouw hebben we vooral geleerd wat bouwen inhoudt. We deden dan ook de klussen die op dat moment gedaan moesten. We waren veel tijd kwijt met het uitzoeken van hoe het aan te pakken, materialen zoeken en fouten maken.
Voor de tweede fase, de versnelling van de bouw, hebben we een switch gemaakt in de aansturing. Het was tenslotte óns probleem als de huizen niet binnen de tijd en mogelijk niet gebouwd zouden worden. In deze fase hebben we bouwteams gevormd waarin we meer konden specialiseren. Hierdoor konden we meer doelgericht werken. Zo zat ieder van de toekomstige bewoners in het dakteam, gevelteam, potdekselteam, metselteam, logistiekteam of het leiding- en techniekteam.
Het aannemingbedrijf werd opgericht met de ondersteunende kringen daaronder. Zij kregen mandaat om besluiten nemen binnen vastgestelde kaders. Dit werd aangestuurd door de mandaatgroep.
Zie schema bij organisatie bouw. [onderste deel plaatje invoegen]
De versnellende maatregelen:
- Autobanden achterwanden vervangen door houtskelet met strobalen.
- Schrappen van de rest van de geplande lage koepels.
- Vervangen van stamplemen tussenmuren door kalkzandsteen muren.
- Ruwbouw oplevering van de huizen in plaats van afgebouwd, dus zonder binnenmuren, vloeren en techniek.
- Meer inhuur voor specifieke klussen zoals: Fundering aanbrengen en afbouwen van de koepels.
- Simultaan bouwen aan meer huizenblokken tegelijk.
De laatste van de 23 woningen zijn in december 2014 casco opgeleverd. Het middenhuis was in juli 2015 klaar. We hebben 24 woningen gebouwd in 48 maanden, dat is gemiddeld 2 maanden per woning!