De voorbereidingsfase

In 2006 bouwde onze buurman Paul samen met vriend Joost in Zweden mee in het team van Michael Reynolds aan een earthship-hostel.

Na die vakantie hield hij een presentatie met foto’s van bandenstampen en vertelde over het low-tech ontwerp van het earthship. Na die presentatie waarbij Estella en Mirjam aanwezig waren riepen we tegen elkaar: “Dat willen wij ook in Nederland!” Het bleef niet bij een idee. We vormden een groep en de Vereniging Aardehuis Oost Nederland werd opgericht.

Bij de provincie Overijssel was een subsidiepotje voor CPO; collectief particulier opdrachtgeverschap. Hiermee hebben we Katja van der Valk ingehuurd. Zij heeft ons begeleid in de onderzoeks- en haalbaarheidsfase van ons project.

In 2007-2008 hebben we een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek zijn de technische, juridisch en financiële randvoorwaarden in beeld gebracht voor het realiseren van ongeveer 20 aardehuizen in een straal van 10 km rondom Deventer.

ONDERZOEK HAALBAARHEID

Het earthship concept is vastgelegd in de drie boeken van Michael Reynolds. Nederland ligt in gematigde zone waardoor het ons verstandig leek om eerst te onderzoeken welke specificaties voor een optimaal earthship in ons klimaat gelden. Verschillende technici hebben gewerkt aan de berekeningen voor het Nederlandse earthship en daarmee konden we naar een architect die bekend is met het bouwbesluit. 

TECHNISCHE HAALBAARHEID

Welke specificaties zijn van toepassing voor een werkend aardehuis concept in onze klimaatzone? Bijvoorbeeld de hoogte van de kozijnen voor de optimale zoninval. Isolatie van de achterwand. Waterwinning en -afvoer. Materiaalkeuze en aansluitingen tussen bouwmaterialen.

 

JURIDISCHE HAALBAARHEID

In Nederland geldt het bouwbesluit en autobanden staan daar niet in als bouwmateriaal. Daarvoor moesten wij aantonen dat deze afwijkende bouwmaterialen voldoen aan brandveiligheid en milieu-eisen. 

 

FINANCIËLE HAALBAARHEID

We hebben financiële expertise ingeschakeld om in kaart te brengen wat de kosten zijn van het gebruik van tweedehands bouwmaterialen, en het zelfbouwen.

DE LOCATIE

Via yogadocent Dick kwamen we in contact met de toenmalige wethouder ruimtelijke ordening van Olst-Wijhe Ans Otterloo. Ans heeft voor ons binnen het college een lans gebroken om een stuk bouwgrond aan te bieden aan de Zuidzijde van Olst. Gemeente Deventer vond een dergelijk project te risicovol.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

We hebben 3 samenwerkingsovereenkomsten gesloten.

  1. Met gemeente Olst-Wijhe in 2008. Zij bleken open te staan voor ons CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) project.
  2. SallandWonen wilde meehelpen om drie huurwoningen binnen ons project te realiseren. Gedurende de voorbereiding van de bouw hebben we een projectteam gevormd bestaande uit ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente, vertegenwoordiging van SallandWonen, Katja van der Valk (onze procesbegeleider) en bestuursleden van de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland.
  3. BAM Woningbouw. In de bouwvoorbereiding en start van de bouw is er ook een samenwerking geweest met BAM woningbouw. Zij hielpen ons met leasen van bouwmaterialen, instructie en materialen voor bouwveiligheid. Zij wilden van ons meeleren over duurzame bouw. [Zie artikel]

Contact

Veel vragen kunnen beantwoord worden bij de algemene rondleiding. Data hier te vinden

Voor algemene vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon voor media en onderzoek, film en fotografie projecten: Mirjam Burema: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over privé- of rondleidingen op maat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beheerder Middenhuis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij vragen of opmerkingen over de website: Karin de Gorter - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u niet alle email adressen tegelijk hetzelfde bericht sturen? Daardoor vertraagt de behandeling van uw bericht. Dank u wel!

Social

2022 © Aardehuis.nl | All rights reserved

Hosted by Combell