Bergen verzetten

Bergen verzetten 1Het mooie van elke klus  is dat er een moment is dat er nog niets is, dat je er misschien als een berg tegenop ziet om te beginnen, en vervolgens een moment dat je er middenin zit  en dat je denkt dat je er nooit uit gaat komen. Maar als je doorzet, dan komt óók het moment dat de klus geklaard is. Hoe langzaam het ook gaat. Dat moment komt, als je maar gewoon doorgaat.

Dit proces hebben we inmiddels ontelbare malen met net zoveel verschillende klussen ervaren. Natuurlijk het hele project op zichzelf. Ik heb net de blogs van de afgelopen jaren nog eens terug gelezen. Wat een proces was het! De meeste blogs gingen over het er nog midden in zitten. Maar op een gegeven moment ook dat er steeds meer af kwam. Het einde van de gemeenschappelijke bouw hebben we al een tijdje terug gehad. Ik schrijf het op alsof het niets is. Nu is het zo vanzelfsprekend dat dat zo is. Maar toen we er middenin zaten, was het alsof dat einde nooit zou komen. Er was zo oneindig veel te doen.

Maar inmiddels is de gemeenschappelijke bouw allang  afgerond. Alle aardehuizen zijn bewoond. We hebben de enorme klus van dit enorme bouwproject geklaard! We mogen er trots op zijn. Het rare is, dat als de klus voorbij is, het heel vanzelfsprekend lijkt. Gelukkig hebben we vaak bezoekers hier die ons erop wijzen dat we bergen verzet hebben met de bouw van 23 aardehuizen en dat we er beretrots op mogen zijn. 

Bergen verzetten 2In en om ons eigen aardehuis zijn we nog steeds bezig met het verzetten van bergen. We zijn momenteel zelfs letterlijk een berg aan het verzetten. Buiten. Wij zijn het enige aardehuis met een talud aan de zijkant van ons huis. Daarvoor moesten we eerst een keerwand bouwen van autobanden. Dus ouderwets banden stampen. Wij hebben dat altijd een erg leuke klus gevonden. Nu ook weer. Je lekker uitleven. Paul stampte afgelopen weken elke ochtend voor werktijd 2 a 3 banden half aan, en ik maakte die later op de dag af. Ik kan nog steeds weinig werk doen vanwege blessure aan mijn knieën. Maar naarmate de bandenwand hoger kwam, moest er aan de achterkant aarde tegen aan komen. En die aarde moest er per emmer naar toe. Van twee bulten aarde die, toen de gemeente bezig was met grondwerk van de groenstrook, naast onze tuin zijn neergelegd.

Bergen verzetten 3Dus aarde scheppen, omhoog sjouwen en legen. Schep voor schep, emmer voor emmer.  Toen we begonnen  dachten we dat we knettergek waren om überhaupt dit te willen doen, met de hand. Onze tuin is niet bereikbaar voor een graafmachine, dus het moet echt met de hand. Het wordt een talud van zo’n drie meter hoog. Dat is een behoorlijke hoeveelheid aarde. Maar we zijn gewoon begonnen. En we zitten nu halverwege. En straks komt ook het moment dat het talud af is. En dat we terugdenken aan al die emmers aarde die we daarvoor moesten sjouwen. Als we maar gewoon doorgaan, dan komt dat moment er zeker aan. Dus gaan we door. Schep voor schep, emmer voor emmer. …

Bergen verzetten 4Trouwens, als je mee wilt helpen deze berg te verzetten, dan kan dat. We hopen zondag 10 april met een groepje enthousiastelingen het laatste stuk van de berg te doen, maar gaan dan ook bezig met het lemen van de bandenwand aan de kant van het terras. Als dat je leuk lijkt, kijk dan maar bij de ‘Klussenkalender’ op deze website en geef je op om mee te doen.