De Aardehuis beleving

20140927 172239Tien weken woon ik nu in ons aardehuis. Het is een belevenis. Het werkt.  Als er een dag veel zon is, dan is het de volgende dag nog lekker warm in huis. Het voelt heerlijk comfortabel. Ook als er geen zon is blijft het huis op een aangename constante temperatuur.

 

 

Wij hebben bewust gekozen om geen cementdekvloer te nemen in ons huis.  De vloer bestaat uit; de funderingsvloer, dan 23 cm zand en dan 8 cm hout. Dit hout is resthout van het werk van Edion. Een buurvrouw bedacht een handig systeem om zes balkjes aan elkaar te schroeven met restjes plaatmateriaal.  Zo ontstonden er als het ware een soort puzzelstukjes.

20141013 165422De vloer is nog wat hobbelig hier en daar, maar het voelt prettig aan en we hebben geen koude voeten.  Onze pelletkachel is meeverhuisd uit de stacaravan.  Hij doet het hier ook prima, we houden het behaaglijk warm in het hele huis.

Ik kan er geen woorden voor vinden, hoe fijn ik het vind om hier te mogen wonen. Alle ontberingen in de stacaravan, modder etc, is het allemaal waard. Het voelt voor mij echt als een uitvinding die werkt. Het huis vangt de zon. Buiten voel je de kou en binnen heb je profijt van elk zonnestraaltje. Ook de natuurlijke materialen waarmee het gebouwd is,  ademen en geven je iets terug. Het is zoals Paul het zei in de film Aardig leven. "Het huis zorgt voor jou in plaats van dat jij voor het huis zorgt!"

De stacaravan is leeg en opgeruimd en verlaat deze week het terrein. Toch hebben we het goed gehad in die kleine ruimte. Daardoor genieten we extra van dit huis.  De constante temperatuur, de ruimte boven je hoofd. Het uitzicht! Het licht. De zoninval, de stilte. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

20141028 163624

In de stacaravan was ik blij als ik een hele dag ergens anders geweest was. In het aardehuis vind ik het jammer als ik een dag weg ben.

We zijn nog lang niet klaar, maar we hebben het goed in ons aardehuis.

 

 

 

20150306 111410