IJzig avontuur

ijzig_landschapZoals beloofd vandaag ons ijzige avontuur in Duitsland. We hadden via via contact gekregen met iemand die zijn yurt wel wilde verhuren (een tweedehands yurt konden we niet vinden). De yurt stond nu in Duitsland en het kwam er op aan om hem snel op te halen, aangezien de plek waar hij stond in de winter vanwege sneeuw nauwelijks meer te bereiken was. We maakten een afspraak voor begin december. Nog op tijd genoeg, dachten we. Maar dit jaar kwam de winter zelfs in Nederland vroeg en hevig. Begin december hadden we al heel veel sneeuw en gladde wegen gehad. En ook de dag van de reis begon met sneeuwval. Waar begonnen we aan...

 

Onze reis begon dus al met een flinke vertraging, al het verkeer in Deventer stond vast. Ook Christof, de eigenaar van de yurt die met ons mee zou reizen had enorme vertraging. Anderhalf uur later dan gepland reden we op weg. In Duitsland kwamen daar nog weer twee uur vertraging bij, dit keer vanwege wegonderhoud. Gelukkig hadden we het heel gezellig met Christof. Maar toch begon ik hem wel een beetje te knijpen. Het was uiteindelijk pas 15.30 uur toen we aankwamen op een schilderachtig plekje midden in het bos en de heuvels. Daar stond onze yurt bij drie pittorekse boerderijtjes. Allen met een dik pak sneeuw op het dak. Zo ook onze yurt. Wauw, wat leuk om hem nu eindelijk echt te zien. Dat zou ons huis gaan worden gedurende een heel jaar! Maar toen we binnen kwamen verging ons het lachen een beetje. Op het vloerkleed lag een soort van ijsbaantje. Zou het misschien nat en koud zijn om in een yurt te wonen? Maar Christof verzekerde ons dat de yurt niet goed was opgezet en dat het veel beter kon. Mmmmmm, dat stelde ons maar ten dele gerust.

Maar veel tijd om ons daar zorgen over te maken hadden we niet. We moesten aan het werk. En er was haast bij want de schemering zou al snel komen. Het viel niet mee. Zo'n beetje alles aan de yurt zat enorm vastgevroren. Het was ook ijzig koud: min 8 graden. Dus alle knopen (en dat zijn er nogal wat in een yurt) zaten vast gevroren, alle doeken zaten aan elkaar of aan het hout vastgevroren. Er stond een houten kist op het vloerkleed en die zat zo vastgevroren aan het kleed dat die niet met z'n twee├źn los te krijgen was. Onze vingers verkleumden, onze voeten bijna gevoelloos, m'n haar was al snel een bevroren klont. De duisternis viel in, dus moest alles op de tast. Maar we moesten door, want deze yurt moest vanavond in zijn geheel in de bus gestopt worden en mee naar Nederland genomen worden.

Zou het ons op tijd lukken de bevroren yurt af te breken of waren de moeilijkheden nog niet voorbij?