Alles heeft een begin

Ruud en gezin voor de yurtHier zit ik dan, bij een knappend houtvuurtje, in de weldadige rust van onze yurt. We wonen hier nu 5 dagen en het is geweldig. Een yurt? Dit is toch een blog over ons aardehuisproject? Ja, dat klopt en mijn verhaal begint en eindigt ook niet in de yurt.

Ik zal eerst mezelf even introduceren. Ik ben Ruud, vrouw van Paul en moeder van Marlinde (8) en Jovanna (4). Ja, vrouw en moeder. Ruud?? Afkorting van Ruurdtje, vandaar.

Mijn verhaal begint in een gewoon rijtjeshuis in Deventer. Een leuk oud huisje, waar we heerlijk woonden. Via een vriend hoorden we over earthhips, Paul en ik. En toen konden we niet meer slapen. Zulke mooie huizen en dan ook nog eens zo milieuvriendelijk en dan ook nog eens zelf te bouwen! Paul hielp die zomer daarop in Zweden mee aan de bouw van een earthship en nam een hele serie leuke plaatjes mee. Toen hij een avond organiseerde om deze plaatjes te laten zien aan vrienden, werd het ons duidelijk dat wij niet de enige waren die dit een heel inspirerend concept vonden. En kort daarna hadden we onze eerste vergadering...

Tijdens het opruimen tijdens onze verhuizing, vonden we de notulen van de eerste vergaderingen. Grappig om te zien hoe dromerig we begonnen en hoe groot het verschil is met de vergaderingen nu. In het begin hadden we het nog over earthships. De naam 'aardehuis' hebben we vrij snel gekozen als Nederlandse naam voor een earthshipachtige woning. Nu wordt deze naam te pas en te onpas gebruikt, zelfs door de landelijke pers, alsof het de echte Nederlandse benaming is voor een earthship.

De eerste vergaderingen vond ik heel spannend. Ik weet nog dat ik elke keer bang was dat het dood zou bloeden, dat de inspiratie eruit was. Maar de inspiratie bleef. We hadden iets neergezet dat levensvatbaar was! Het bijzondere is eigenlijk wel dat het nooit onze bedoeling is geweest om dit neer te zetten. Het is ontstaan. Maar toen het eenmaal aan het groeien was geslagen, wilden wij het natuurlijk stevig laten worden. Langzamerhand werd het steeds serieuzer, we werden een officiƫle vereniging, een bestuur, statuten (die we in het begin onze Harry noemden, omdat het anders wel heel echt klonk). De vereniging Aardehuis Deventer was geboren.

Maar hoe kom ik dan nu in een yurt?

Daarover volgende keer meer...