Een ideale winterklus

plaatje de ideale winterklusHet is al een paar dagen aan het vriezen, de kraan in onze woonwagen is bevroren en onze neuzen zijn koud als we in bed liggen. En toen we vanmorgen aan onze bouwdag begonnen is het -5. Maar na een uurtje bouwen gaan de jassen uit en de sjaals af. De ideale winterklus.

Niet iedereen uit onze groep houdt van banden stampen. Er is een groepje bezig om een bandenstampmachine te ontwikkelen. Afgelopen weekend hebben ze hem uitgeprobeerd. De machine duwt de aarde in de wang van de band. Daarna moet je soms nog een beetje bijstampen om de wang echt goed op hoogte te krijgen en moet het binnengedeelte van de band nog vol geschept en gestampt worden. Al met al gaat het niet sneller dan met de hand en is het –zo zei de persoon die hem uitprobeerde- zwaar en onhandig werk. Maar goed, de machine is nog in ontwikkeling, dus misschien kan hij nog handiger en minder zwaar worden.

Voor mij hoeft het niet, zo’n machine. Ik heb nu drie dagen achter elkaar gebouwd en alleen maar banden gestampt. En ik vind het nog steeds één van de leukste klussen van ons project. We waren vooral in het weekend met een grote groep, zo’n  10 tot 12 personen. En dan kom je in een flow. De stemming was goed, zeer goed, er werd gezongen, gelachen, gekletst én heel hard gestampt. Onze resultaten waren indrukwekkend. Dat geeft de burger moed en is voor mij weer een bewijs dat de uitkomst meer is dan de som der delen. En dat de hoeveelheid spierpijn en voldoening gelijk op gaan.

We zijn inmiddels begonnen met blok 6. Ja, de bandenwand van blok 2 is nog niet af en toch zijn we nu begonnen met blok 6. Dat zit zo: blok 6 is een rij van 3 huurwoningen en de harde afspraak met de woningbouwvereniging die financiert is dat de huurhuizen deze zomer af zijn. Blok 6 gaat dus nu voor blok 2. Sneu voor de mensen die in blok 2 komen te wonen (onder andere ik), maar als er iets is wat dit project ons leert is loslaten en flexibel zijn. Dus bouwen we nu lekker aan blok 6.

En natuurlijk in blok 1, die nog steeds de hoogste prioriteit heeft. Maar daar zijn de werkzaamheden momenteel beperkt. Het potdekselen is bijna klaar en moet even wachten op een andere klus. Er is vandaag met een ploeg aarde naar binnen gekruid, veel aarde. Het ene huis van blok 1 is bijna volgekruid. Ook al zo’n ideale winterklus. Het zou te koud zijn geweest voor bijna elke andere klus en in de bouwvak wordt er met -5 niet meer gewerkt. Maar wij hadden in de vrieskou geweldige, productieve dagen. Het is alsof we het zo gepland hebben. Die vertraging die we hebben opgelopen is misschien zo gek nog niet.