Aandachtig potdekselen

potdeksels beginVandaag bouwde ik samen met Willy en mochten we gaan potdekselen. Een vrijwilliger had dit de afgelopen twee dagen al gedaan dus kon ons wegwijs maken. Niet alleen potdekselen maar ook isolatiemateriaal aanbrengen en dampdoorlatende folie. Daarna begon het echte potdekslen pas.

Het is nog best een lastig werkje dat potdekselen. Maar het geeft wel veel voldoening als een plankje goed bevestigd zit. En helemaal als het een plank is met 4 uitgezaagde stukjes voor de draagbalken. Het hout van de potdeksels is Douglas en hoeft straks niet behandeld te worden. Elk plankje krijgt een halve centimeter ruimte aan de kopse kanten zodat het kan werken en drogen als het nat geworden is. Nu ziet het er nog mooi rood roze uit, maar later wordt dit grijs onder invloed van het weer.

IMG 0643

En aan het eind van onze bouwdag hadden we het hele stukje mooi dicht.

Ik geef mijn aandacht 8 uur per week aan de bouw van de aardehuizen en ik krijg er energie van. Het geeft een kick als je merkt dat je iets kunt wat je de andere uren van de week nooit doet. Bij het zorgen voor mijn gezin of bij mij werk op de huisartsenpost kom ik niet in aanraking met accuboormachines, decoupeerzagen of roest vrij stalen schroeven met zelf tappende boorpunten.
Toch merk ik dat ik anders kijk naar de dingen om me heen. Ik heb veel meer oog voor hoe iets gemaakt is. Ik proef dan de aandacht die er in gestoken is. Iets wat door mensen handen is gemaakt voelt anders dan iets wat machinaal gemaakt is. In films zie ik ineens ook potdeksels op huizen. En zelfs op een nieuwbouw huis aan de Rielerkolk in Deventer zitten potdeksels, maar die zijn van kunstof en vast niet met zoveel aandacht aan elkaar bevestigd als deze houten potdeksels op de serre van mijn buren.

En als ik dan moe maar voldaan thuis kom denk ik bij mezelf; Dit gun ik anderen ook. Wisten ze maar hoe leuk het is zo'n dag bouwen.
Dus ik zou zeggen probeer het eens: Een dagje in een compleet andere wereld.


IMG 0646