Opgericht: Stichting Eetbaar Olst-Wijhe

Groenstrook tussen aardehuis-terrein en spoorOp 6 april is de Stichting Eetbaar Olst-Wijhe opgericht. De stichting gaat zich sterk maken voor een breed bewustzijn over locale voedselsoevereiniteit, onder inwoners van Olst-Wijhe en omgeving.

Voedselsoevereiniteit? Meer zeggenschap over het voedsel dat we eten. De doelgroep? Iedereen die eet.

Of we binnen het huidige voedselsysteem nu producent van voedsel zijn, verwerker of verkoper - consument zijn we allemaal. En elke dag weer maken we keuzes voor het voedsel op ons bord. Dat lijkt in ons leven volkomen vanzelfsprekend, en er is in onze omgeving ook onvoorstelbaar veel aanbod om uit te kiezen, elke dag weer.

Tegelijkertijd komt veel van ons voedsel van ver weg. En weten we er meestal niet meer van dan wat we op het etiket kunnen lezen. Maar hoeveel zegt ons dat werkelijk?

Weten we wat we eten?

De laatste jaren vragen steeds meer mensen zich dat af. Ze bedenken dat ze van hun voedsel zouden willen weten dat het schoon en energiezuinig is geproduceerd, en dat de producenten er een eerlijk inkomen mee verdienen. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze sowieso wel meer over voedsel zouden willen weten. En dat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen dat ook leren, in hun eigen leefomgeving. Maar hoe pak je dat aan?

Stichting Eetbaar Olst-Wijhe wil helpen om dit soort vragen te stellen - en samen te gaan beantwoorden. Allereerst gaat zij dat doen door zowel openbare als particuliere terreinen in Olst-Wijhe te helpen inrichten en beheren als 'eetbaar landschap': productieve, biodiverse en multifunctionele plekken met een groen en duurzaam karakter, en een prominente plek voor de teelt van eetbare gewassen.

Eetbaar Park in Olst-Zuid

Allereerst zal de Stichting zich buigen over het terrein tussen de spoorlijn en de Aardehuis-wijk aan de Rietgors in Olst. Op basis van een adoptieovereenkomst met de gemeente zal dit terrein van 0,8 hectare, dat naadloos aansluit op de nieuwe natuurlijke speeltuin 'Het Slingerrijk', zich de komende jaren ontwikkelen tot een openbaar eetbaar park. Nu is het terrein nog grotendeels kaal, maar straks is het een plek waar iedereen kan komen wandelen, zitten, spelen - en vroeg of laat ook proeven en snoepen van allerlei bessen, noten, kruiden en bloemen.

Welkom op 8 mei: Moeder Aarde-dag

Om het zover te brengen nodigt de Stichting bovendien iedereen uit om daar een bijdrage aan te komen leveren. De eerste stap daarvoor wordt gezet op zondag 8 mei: moederdag, voor de gelegenheid Moeder Aarde-dag genoemd.

Vanaf 13.30 uur is iedereen welkom, en om 14.00 uur gaan we op een aantal plekken bloemen zaaien, zodat er bijenlinten kunnen gaan bloeien. Daarna kan iedereen zich melden die dit seizoen iets wil komen doen voor het aanleggen en beheren van een buurtmoestuin en van kindertuintjes. Samen met vrijwilligers vanuit de naastgelegen Aardehuis-wijk zullen zij dit deel van het terrein als eerste omtoveren tot een nieuw eetbaar stukje Olst-Wijhe.

Bestuur

Het bestuur van de stichting bestaat uit Fransjan de Waard (vz.), Estella Franssen (secr.), Paul Hendriksen (penn.), Erik Roelofs en Janneke van der Brugge. Het stichtingsadres is Rietgors 2a in Olst. Zij is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.