2011-11-24 Radicaal kiezen voor minder - interview met Paul Hendriksen in Trouw

interview-trouw-paul-hendriksen-smallimageDe internationale Transition Towns beweging (TT) beoogt de wereld minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, door middel van lokale projecten. Paul Hendriksen laat in Deventer enkele voorbeelden zien.

'Kijk", zegt Paul Hendriksen, wijzend naar de Leeuwenbrug bij het station van Deventer, "die saaie stenen loopbrug met metalen leuningen willen we met planten en bloemen omtoveren in 'de hangende tuinen van Deventer'." Dit plan is één van de vele lokale initiatieven in zijn woonplaats, sinds de Transition Towns-beweging er in 2008 voet aan de grond kreeg.

Hendriksen (44), nieuw binnengekomen in de Duurzame 100 van Trouw en met een 25ste plaats meteen hoog genoteerd, is de spreekbuis van de Nederlandse tak van de internationale Transition Towns-beweging en voorzitter van de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland. Hij volgde de School voor Journalistiek in Kampen en werkte kort als journalist, maar kwam er al gauw achter dat hij liever zelf nieuws maakt dan het nieuws van anderen verslaat. "Mijn voornaamste werk is makelen en schakelen van ideeën, en initiatieven nemen." In een café in Deventer, waar de eigenaar zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, biologisch voedsel serveert, vertelt hij geestdriftig over zijn dromen én daden.

Interview door Cokky van Limpt - Trouw dd 24-11-2011 - Lees volledig artikel op Trouw online...

pdf 2011-11-24-Trouw-interview-Paul-Hendriksen-4web.pdf